המרכז הרגשי לגיל הרך ע"ש מיכל אהרונוף בן רעי ז"ל בבית איזי שפירא הוקם לטובת פיתוח מודל חדש לטיפול בפעוטות וילדים בסיכון גבוה עם אתגרים התפתחותיים ונכויות, ובני משפחותיהם.
מרכז ייחודי זה הוקם בעקבות הניסיון הרב שנצבר בבית איזי שפירא, והבנת החשיבות העצומה של הטמעת ההיבטים הרגשיים בהתערבות המוקדמת, להתפתחות המיטבית ולחוסן הרגשי של הפעוט ומשפחתו.
המודל החדשני יפתח דרכי התערבות בתחום הרגשי בשיתוף עם גורמים מקצועיים מובילים בארץ ובעולם.
הידע המצטבר יופץ וישותף בזירות טיפוליות נוספות.
מיכל אהרונוף בן רעי ז"ל
מיכל אהרונוף בן רעי ז"ל הייתה פסיכולוגית קלינית שנולדה וגדלה ברעננה. היא נפטרה בטרם עת בגיל 40 ממחלת הסרטן יומיים לאחר לידתה של בתה השלישית. מיכל הקדישה את חייה לסיוע לנזקקים באמצעות מספר רב של פרויקטים חברתיים וקהילתיים, ובראשם הקמת "מעגל הנשים" בנתניה. משפחתה וחבריה של מיכל בחרו להגשים את חזונה לחיזוק רווחתם של ילדים באמצעות טיפול רגשי בילד ומשפחתו, על ידי הקמת מרכז לטיפול רגשי בגיל הרך על שמה, בבית איזי שפירא. מרכז זה יהוה עוד נדבך לפיתוח והפצת ידע לרווחת פעוטות וילדים ובני משפחותיהם בארץ.
הצורך
בעוד שרוב התינוקות נולדים בריאים ומתפתחים היטב, ישנם גם פעוטות אשר יחד עם הוריהם חווים קשיים בשנותיהם הראשונות בשל מוגבלות, תסמונת, מחלה ועיכובים התפתחותיים, וכן מאפיינים אישיים של ההורים עצמם.
הורות לפעוטות שהתפתחותם חורגת מהנורמה עשויה להיות מבלבלת ומדאיגה. הסיטואציה מוסיפה לחץ על מערכת היחסים של ההורים ותינוקם ומשפיעה על יכולתו של התינוק לספוג את ההתערבויות הטיפוליות הניתנות לו (פיזיותרפיה, הידרותרפיה ועוד) בצורה יעילה וטובה. הורים אלו חווים קשיים בשנים ראשונות אלו וזקוקים לעזרה ביצירת קשרים בריאים יותר בינם לבין ילדיהם. יחסים הורה ילד אלו מהווים את הבסיס ההכרחי להתפתחות טובה של הילד.
על אף שהמחקרים מצביעים באופן חד משמעי על הקשר בין רווחתם הנפשית של פעוטות והתפתחותם הגופנית והקוגניטיבית, מרביתם המכריע של טיפולי ההתערבות המוקדמת בישראל מתמקדים באבני דרך התפתחותיות, ואילו מצבם הרגשי של הפעוטות נדחק לעיתים קרובות רק למקום השני.
המענה
פיתוח גישה טיפולית חדשה במרכז הרגשי לגיל הרך ע"ש מיכל אהרונוף בן רעי ז"ל לטובת טיפול בפעוטות בסיכון גבוה ובילדים צעירים עם עיכובים התפתחותיים ונכויות, ובני משפחותיהם. ייחודיות השיטה הינה בהתמקדותה ובהתאמתה לצרכים האישיים הרגשיים של הפעוט, של בני משפחתו, ולקשר ביניהם.
תכנית הטיפול תתמקד גם ביחסי הורה-ילד במטרה למזער את הסיכון והמתח הקיימים בגידול פעוט עם אתגרים התפתחותיים, מתן סיוע להורים בהכרת זכויותיהם, בהעצמת יכולותיהם לקדם את עצמאותו של ילדם ואת השילוב שלו/ שלה בקהילה, ובהכשרת צוות חינוכי וטיפולי. הגישה הטיפולית שמה דגש על הטמעת ההיבט הרגשי, בתהליך של הערכה והתערבות מוקדמת בפעוטות וילדים בסיכון.
המודל יאפשר הכשרת אנשי מקצוע לטיפולים רגשיים והטמעת הגישה במעונות יום טיפוליים ברחבי הארץ.
מדידת הצלחה והשפעה
בית איזי שפירא דוגל בחשיבותו של טיפול מבוסס ראיות. לפיכך, תלווה התוכנית על ידי מחלקת המחקר וההערכה שלנו. התהליך יכלול ניטור נקודות חוזק וחולשה במטרה לשפר את המענה הניתן לפעוטות עד לאפקטיביות מקסימלית.
יחד עם מחלקת המחקר וההערכה גם יוגדר הבסיס לפיתוח שיטות התערבות חדשניות ויעילות. המרכז יפעל כמרכז למידה, הדרכה והעשרה לאנשי מקצוע בגיל הרך על מנת להפיץ את הידע הנרכש.
אוכלוסיית היעד
- פעוטות עם עיכוב התפתחותי, נכות, תסמונת, מחלה כרונית או אתגרים התפתחותיים אחרים
- המשפחות – הורים, אחים וסבים
- מטפלים ואנשי מקצוע ממגוון הדיסציפלינות הטיפוליות בתחום ההתערבות המוקדמת
הצוות מקצועי
הצוות הרב תחומי בהובלת ד"ר מירי קרן, יועצת מומחית בפסיכיאטריה של התינוק ויצחק הירשברג, מנהל המרכז יכלול גם מטפלים רגשיים ופסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת ומטפלים בסנוזלן ובהידרותרפיה.